Thursday, February 2, 2017

Obţinerea si costurile implicate de acordarea unui certificat energetic


Vânzarea  si in acelasi timp  închirierea de locuinţe cat si in cazul vanzarii sau inchirierii altor clădiri nu pot fi facute  legal atunci cand  proprietarul acesteia ei nu un certificat care arata performanţa energetica. Specialistii, respectiv  auditorii energetici ce sunt atestati in  firmele de profil au afirmat faptul ca ce se cunoste despre cladire poate  fi gasit in  documentul care este denumit  – certificat energetic.

Certificatul de acest tip cuprinde informaţii ce sunt legate de eficienţa ce  o are din punctul de vedere energetic al clădiri, si deasemeni cantitatea de energie  consumata pentru a face încălzire,  iluminare şi in acelasi timp pentru producerea apei calde menajere în cadrul clădirilor  si  apartamentelor ce sunt la momentul in discutie.

Analiza cat  si calculele specifice care e nevoie sa fie facute pentru determinarea consumului energetic al clădirilor si apartamentelor este facut de  specialistul ce e cunoscator in acest domeniu, de auditorul energetic,  fiind incluse într-un  document oficial e  - certificatul de performanţa din punctul de vedere energetic.

Actul acesta  defineşte minim doi indici c sunt considerati a fi principali, adica o clasa energetică, aceasta  incepand de la clasa A – respectiv aceea ce este considerata ca avand maxim de eficientă si  care ajunge sa fie  până la G  şi in acelasi timp o nota energetică cuprinsa incepand de la 1 si poate ajunge pana la 100, fiind cu cat  mai mare cu atat mai bună.

Certificarea din punct de vedere energetică a clădirilor presupune o analiza şi in acelasi timp calcule ce sunt  specifice privind un consum de energie atunci cand  se va tine cont de caracteristicile pe care le au cladirile, intre ele important fiind nivelului de izolare termica legat de faţada care se afla la  exterior şi deasemeni de  sol. Atât in privinta ferestrelor  şi a pereţilor sau al teraselor cladirilor se pierde mai ales căldura care se afla in interior, cu precadere in cazul neeşanteităţi acest lucru  deoarece exista un nivel scazut de izolare termica ce este asigurata cu  materiale învechite sau cand  sunt depreciate , dupa cum este cazul pereţilor ce sunt umezi ca si al teraselor ce sunt stricate.


Documentul ce a fost  întocmit in acest sens va fi apoi parafat de specialistul care este un auditor energetic, specialist atestat de catre  Ministerul Dezvoltării Regionale şi de Administraţie Publice. In aceasta lista a auditorilor energetici  care au fost atestaţi,  se includ si datele specifice de contact ce sunt  afisate in cadrul site-ului pe care il are MDRAP dar si pe  site-ul in care se gasc informatii diverse postate de Asociaţia Auditorilor Energetici al Clădiri din România.

Actele ce sunt necesare in cazul certificarii

Pentru efectuarea analizei  şi al  calculelor care sunt necesare, auditor ce este desemnat, are nevoie să  detina atat date cat  si documente, care sunt cele mentionate mai jos :
  • Actul care atesta proprietate dar la fel  poate sa se prezinte si un extras provenind  din cartea funciara;
  • Fişa cadastrală si/sau releveul apartamentului sau al casei ori  al respectivei clădiri.

No comments:

Post a Comment