Tuesday, June 7, 2016

Pelerinaje Muntele Athos




Un pelerinaj clasic spre Munte Athos e indicat sa dureze minim trei nopti care sa fie petrecute chiar acolo, la Sfantul Munte, chiar si patru daca este posibil, cu cazare asigurata la una din manastirile romanesti asta pentru ca e de preferat daca ajungem acolo, sa intelegem slujbele pe deplin. 

Din cele trei-patru nopti, organizatorii acestor pelerinaje la Muntele Athos, mentioneaza ca doua din cazari e indicat sa se faca la Schitul romanesc ce are numele Prodromu iar altul la Schitul Lacu, iar cazarea, la chilile romaneasti care se gasesc in Lacu.

Este la fel de important programul pe care il va avea pelerinajul, ce se recomanda sa aiba cursivitate, astfe incat sa nu fie pelerinii cazati de doua ori intr-un loc sau sa viziteze de mai multe ori aceleasi manastiri, asa dupa cum se intampla in cazul anumitor pelerinaje.

In cazul unui pelerinaj ce va dura trei-patru nopti se recomanda sa avem in una din zile chiar si o masina inchiriata pentru minim opt ore in asa fel incat sa putem vizita cat mai multe dintre manastiri. Exista pe plan local si posibilitatea de a inchiria taxiuri, dar asta inseamna ridicarea cu mult a pretului final al pelerinajului.

Traseul ales pentru pelerinaj


De exemplu, un traseu care dureaza opt ore intr-un pelerinaj la Muntele Athos poate cuprinde traseul spre Manastirea Kutlumus, urmat de vizitarea Manastirii Protaton, a Schitului Sfantului Andrei, o vizita la Vatopedu, apoi Pantokrator, Schitul Sfantul Ilie, Stavronikita, Iviru, cu un popas la Izvorul Maicii Domnului, urmat de vizita la Filoteu, Karacalu, Izvor Sf. Athanasie si in final Marea Lavra.

Daca la aceste obiective mentionate mai sus se vor adauga si doua dintre schiturile romanesti - Prodromu si Lacu se poate ajunge apoi si la o vizita facuta la Manastirea Sfantul Pavel, iar astfel se poate afirma ca pelerinajul cu certitudine a acoperit un traseu bogat. Bineinteles ca pot fi si alte manastiri vizitate, in programul pelerinajului deci, insa ele doar le inlocuiesc pe cele mentionate anterior.

Specialistii pelerinaje la Muntele Athos le recomanda viitrilor turisti sa aiba mare atentie mare la preturile pe care le vad afisate si la serviciile incluse in preturile lor.

Unii organizatori, in reclamele afisate si promovate spun de preturi ce se invart in jurul sumei de o suta si ceva de euro dar in care nu sunt incluse si cheltuielile aferente pelerinajului la Sfantul Munte ce presupun practic dublarea acestei sume.

Intrebarea care trebuie sa fie adresata de catre turisti, organizatorilor este asupra costului unui pelerinaj de acest fel facut in sistem all inclusiv, adica avand inca de la inceput toate taxele si costurile incluse, dintre ele facand parte si costul transport din orasele din Romania la portul Uranopoli, plus costul permisului pentru intrarea la Sfantul Munte, costul plimbarii facute cu ferryboatul, cel al taxiurilor din munte, ca si costul cazarii din noptile petrecute in afara Sfantului Munte si atunci cand e cazul costul meselor servite in afara Sfantului Munte, toate acestea constituindu-se in intregul costul al pelerinajului, daca bineinteles decid turistii sa nu cumpare nici un fel de suvenir, acestea fiind costuri suplimentare.

Cititi mai multe pe www.AvraamTravel.ro.

No comments:

Post a Comment