Friday, March 25, 2016

Acoperisuri casa de la Acopero.ro


Dupa ce se realizeaza peretii precum si apoi elementele structurale ale unei mansarde, specialistii in domeniu trec la realizarea propriu zisa a  acoperisului casei .

Acoperisul este considerat “capacul” unei constructiei, adica elementul final pe care il are constructia si care are rolul sa protejeze cladirea contra fenomenelor meteorologice.

Acoperisul caselor poate fi realizat atat in pante dar si printr-o terase care poate sa fie circulabila sau nu.

Realizarea acoperisului in panta

Pentru a se putea realiza un astfel de acoperis, specailsitii au nevoie de proiect de rezistenta la care se adauga un extras facut din materiale pentru a se putea ulterior comanda componentele structurii sarpantei ce reprezinta scheletul acoperisului casei care e alcatuit din lemn.

Este indicat sa avem un proiect pentru sarpanta deoarece structura ei trebuie sa fie bine calculata precum si verificata la incarcarea cu zapada si la efectul pe care il au vanturile puternice. O coama care e  prea subtire ori capriori care sunt dimensionati prost pot sa duca inclusiv la prabusirea acoperisului cu precadere in cazul  in care apar incarcari excesive cu zapada.

In cazul in care nu exista totusi un proiect, specialisti pot sa va furnizeze cateva exemple privind dimensiuni  elementelor structurale pe care le poate avea un acoperis:

  • pana sau talpa adica cea care est asezata pe zidarie, poate sa aiba undeva la 15 x 20cm si este asezata pe cant;
  • capriori care e bine sa fie asezati cam din 60 in 60 cm si la  10 x 15cm , deasemeni asezati pe cant ;
  • coama adica cea din varful acoperisului are  15 x 20cm si este si ea asezata pe cant ;
  • clestii adica cei care vorlega capriorii de popi sunt in numar de 2, din 5 x 15cm.


Dupa aceste explicatii date in mare privind modul si elemente din care este formata structura pe care o are un acoperis, dupa ce specialistii si-au facut calculele si listele de materiale, etapa care urmeaza este aceea in care este necesar sa mergeti la depozitul de cherestea ca sa faceti comanda. Nu sunt prea multi cei care stiu, insa uneori aceasta  este cea mai  dificila parte pentru ca este destul de  greu sa gasiti un lemn de calitate care sa fie si uscat si la preturi acceptabile.


Elemntul esential- lemnul

In cazul in care nu gasim lemn uscat, atunci este bine ca macar sa verificam sa fie lemn drept si sa nu fie alterat de mucegai sau carii. Dupa ce se ajunge acasa cu lemnul, este bine sa fie depozitat stivuit si drept, pe sipci si avand spatii de ventilare printre randuri, astfel incat acesta sa se poata usuca drept fara sa aiba efecte de incovoiere. Nu trebuie sa fie lasat direct in soare pentru ca se usca fortat si se incovoiaza.

Trebuie sa fie lasat lemnul sa se usuce cel putin una pana la doua luni inainte ca acesta sa fie pus  in opera, insa inainte sa fie urcat sus pe casa,  e bine totusi sa fie tratat cu solutii anticarii si solutii ignifuge.

No comments:

Post a Comment