Tuesday, July 28, 2015

Robinet sferic motorizat




Printre tipurile de robinet sferic se numara si cele motorizate, care includ un design cu trecere integrala sau redusa si o constructie din doua sau trei componente. Sunt disponibile in mai multe clase de diametre, de la DN 8 pana la DN 250, cu o gama completa de racorduri. Pot fi fabricate din otel carbon, otel inoxidabil sau din alte materiale speciale. Aceste robinete sunt potrivite in majoritatea instalatiilor industriale generale si chiar in cele asa-zise sensibile. Cel mai mare atu pe care il prezinta este faptul ca toate aceste dispozitive sunt testate individual inainte de a fi puse pe piata.

Robinet sfera, etanseitatea la nivelul sferei

In ceea ce priveste modul de functionare, sfera este elementul de obturare care va sectiona fluxul, amplasata intre doua scaune cu garnituri elastice care garanteaza etanseitatea. Acest montaj este flotant si permite deplasarea sferei in directia de curgere, atunci cand robinetul este inchis. In absenta presiunii, etanseitatea este asigurata de forta arcului celor doua scaune, garniturile de etansare fiind comprimate de fiecare parte a sferei in mod identic. Atunci cand presiunea creste din amonte, sfera se deplaseaza incet catre scaunul din aval, presiunea se va mari pe acest scaun, care este astfel conceput incat cresterea presiunii sferei asupra lui sa mareasca suprafata de contact intre cele doua piese, pentru a se impiedica astfel scurgerea. Pe de alta parte, cresterea presiunii asupra scaunului din aval o diminueaza pe cea asupra scaunului din amonte, din constructia acestui tip de robinet sfera.

Etanseitatea unui robinet sferic la nivelul axei

Axa acestor robinete, in principiu este montata in interior pentru a nu putea fi rejectata. Exista un dispozitiv larg, situat pe partea inferioara a axei, care impiedica expulzarea ei chiar si in cazul unor presiuni interioare extreme. In timp ce presiunea interioara creste, presiunea exercitata asupra acestui dispozitiv se mareste si ea, acest lucru duce in mod logic la o crestere a presiunii exercitate asupra garniturilor de siguranta, realizandu-se astfel etanseitatea perfecta fata de exterior. In absenta presiunii sau in cazul functionarii sub vid, imbinarile sunt comprimate de un inel portant deplasat de forta unor arcuri, ceea ce asigura etanseitatea.

Versiuni ale robinetului sfera

Aceste robinete sunt construite in versiunea standard si cea securizata la foc. Etanseitatea dintre corp si flanse se face prin intermediul corpurilor de etansare. In versiunea standard este vorba de un inel din teflon, special turnat si incastrat intr-o canelura a corpului, numita si camera. In versiunea de siguranta la foc, elementul de etansare este din grafit, rezistent la temperatura si plasat in partea de jos a unei cutii special construite. In caz de incendiu, inelul de teflon va disparea sub actiunea caldurii. Sfera flotanta, sub presiunea fluidului, este si ea presata pe garnitura de etansare, obtinandu-se o etanseitate lineara metalica pe un rulment inelar cu o presiune de suprafata specifica si sigura. Axul unui astfel de robinet sferic de la www.Chrisden.ro nu este expulzat nici in cazul distrugerii garniturilor de teflon, etanseitatea fiind mai mare cu cat presiunea este mai ridicata.

No comments:

Post a Comment