Tuesday, June 2, 2015

Convertizoare de tensiune pentru instalații de aer



Convertizolrul de frecvență este un sistem electronic de comandă pentru motoare electrice de curent alternativ asincrone și au aplicații atât la nivel industrial, cât și la nivel casnic. Acestea sunt de mai multe tipuri, însă cele mai răspândite sunt cele de pentru motoare trifazate și cele monofozate. Practic pentru motoare de 380V sau 220V.
             
Ca o utilitate în plus a acestor convertizoare de frecvență este aceea că acestea permit acționarea motoarelor trifazate de la rețeua de curent monofazată, și invers. În domeniul industrial, acestea sunt folosite pentru a acționa motoarele electrice de la sistemele de ventilație sau alte utilaje unde este necesară utilizarea de motoare electrice, cum ar fi benzile de transport pentru sistemele de îmbuteliere, sau altele.
           
În cadrul sistemelor de ventilație de tip HVAC necesitatea controlării motoarelor electrice prin intermediul unor convertizoare de frecvență este imperativă, deoarece astfel se reglează debitul de aer pompat de către sistemul de răcire.
           
Totul pleacă de la senzori. Senzorii sunt cei ce dictează, în funcție de anumiți parametrii ai aerului, cum ar fi umiditatea, temperatura sau cantitatea de praf sau noxe, turația motorului unitații de ventilație. Însă acest lucru nu este realizat strict prin intermediul senzorilor, aceștia au rolul de a transforma diferite atribute în semnale electrice, care la rândul lor sunt interpretate de către controlerul unui convertizor de frecvență.
           
Majoritatea tipurilor de convertizoare de frecvență de pe Www.Ge-tech.ro sunt echipate cu aceste controlere pentru comanda motorului, iar cele care nu au acest tip de comandă, sunt echipate cu sisteme analogice ce îndeplinesc funcția de comandă a motorului electric. Controlerul, așadar, are funcția de a regla turația motorului electric în funcție de necesități. Acestea sunt date de către senzorii de care vorbeam mai devreme. Dar, pe lângă reglarea parametrilor în funcție de parametrii dați de senzori, orice sistem HVAC poate fi setat manual tot prin intermediul controlerului ce aparține convertizorului de frecvență.
            
 Modul prin care aceste convertizoare de frecvență pot controla în mod direct turația motoarelor electrice este unul axat pe impulsuri dreptunghiulare. Practic, prin intensitatea acestora, dar și prin densitatea lor, se pot stabili viteza de turație în mod precis. Dacă se dorește inversarea sensului de rotire, atunci un convertizor de frecvență nu face nimic altceva, decât să schimbe polarizarea semnalului de acționare a motorului, și astfel se schimbă în mod automat și sensul de rotire.
            
Ultima funcție prezentă la convertizoare de frecvență nu este foarte necesară la sistemele de ventilație HVAC, dar, în schimb dacă vorbim de benzi de transport, atunci cu siguranță ea este necesară. Mai ales, dacă ne gândim la faptul că aceste convertizoare de frecvență sunt regăsite și în scări rulante, benzile de transport din aeroporturi, fie că vorbim de cele pentru bagaje sau oameni, dar și în alte echipamente de transport sau de ventilație sau aspirare.
            
Pentru aplicațiile casnice, aceste convertizoare de frecvență sunt extrem de utile, mai ales dacă stăm să ne gândim la banala mașină de spălat rufe, sau cea de spălat vase. Totodată, mai pot fi găsite convertizoare de frecvență și la sistemele de încălzire de uz casnic, fie ele centrale pe gaz sau pe alte tipuri de combustibili.

No comments:

Post a Comment