Tuesday, April 14, 2015

Semanatoare pentru culturile prasitoare


Pentru a insamanta o cultura de porumb, soia, naut, floarea-soarelui, bob marunt, bumbac, sfecla, canepa sau alte plante cultivate pe terenuri intinse, agricultorii au nevoie de o semanatoare. Aceasta este un utilaj agricol care seamana in cuiburi, tip bob cu bob, si este dotata cu discuri distribuitoare, cu orificii si fara orificii, pentru orice fel de cultura prasitoare. Poate fi atasata unui tractor de putere intre 45 si 80 CP, deoarece are nevoie de tractiune mecanica, fiind prevazuta cu un elevator hidraulic. Antrenarea distribuitorului de seminte se face mecanic, prin intermediul transmisiei cu lant, iar adancimea ingroparii semintelor poate fi pana la 12 cm, cu o distanta intre randuri cuprinsa intre 30 si 80 cm.

Modul de lucru cu o semanatoare

Este un utilaj robust, de aceea pericolul unei manevrari incorecte este destul de mare, prin urmare utilizatorul lui trebuie sa fie o persoana calificata si cu cunostinte temeinice despre manevrarea unui astfel de echipament. Si zona din proximitatea utilajului devine periculoasa pentru orice persoana aflata in preajma, cand agregatul se afla in functiune. Cel care foloseste un astfel de echipament trebuie sa aiba grija sa impiedice accesul persoanelor care nu sunt calificate pentru a lucra cu el, deoarece pericolele de ranire deosebit de grava si chiar de moarte este foarte mare. Orice semanatoare trebuie manevrata doar de cineva care este specializat in acest domeniu si cunoaste foarte bine modul de functionare, dar si normele de siguranta care se impun in munca de semanat.

Echipamentul necesar in munca cu o semanatoare

In plus, echipamentul de protectie a utilizatorului este obligatoriu, ca si respectarea tuturor instructiunilor mentionate in manualul de folosire. Hainele nu trebuie sa fie largi, nu trebuie sa se poarte cravata, fulare sau esarfe, pentru a nu fi agatate de componentele masinii aflate in miscare. Si in timpul curatarii sau repararii utilajului trebuie purtat un echipament adecvat, pentru a evita riscul de raniri. Inainte de a incepe munca cu un astfel de utilaj, agricultorul trebuie sa se familiarizeze cu toate componentele precum si cu modul de actionare, bineinteles trebuie verificate dispozitivele de siguranta, iar in aria de lucru trebuie sa se asigure ca nu exista obstacole, animale sau alte persoane neautorizate. Chiar si parcarea utilajului este interzisa in zonele in care accesul altor persoane la el ar fi facil.

Semanatoare de legume

Pentru gradini de zarzavat de dimensiuni mai mari, exista un model special de semanat semintele, care nu are nevoie de tractiune mecanica. Este vorba despre un tip de semanatoare manuala de la www.Tractorul.ro , cu care semintele sunt asezate in cuiburi sau pe randuri, folosita de cei care cultiva rosii, castraveti, morcovi, fasole, mazare etc. Componentele acesteia sunt unitatea de distribuire a semintelor, un cadru purtator, brazdar, cutit si rola de tasare. In partea din spate se afla un marcator, care pregateste solul pentru randul care urmeaza a fi semanat. Norma de seminte se regleaza in functie de cerintele culturii, la fata locului. Acest dispozitiv, foarte usor de utilizat, mai poarta denumirea de semanatoare de legume.

No comments:

Post a Comment