Thursday, April 23, 2015


Sablarea este o operatiune de indepartare a reziduurilor, de curatare si finisare a diverse suprafete. Aceasta metoda poate fi aplicata cu success pe suprafete precum piatra, metal sau sticla. In general, se apeleaza la sablare inainte de a vopsi sau da cu grund peste o anumita suprafata ce trebuie curatata sau finisata.
Exista diverse modalitati de sablare si diverse instalatii de sablare cu care se realizeaza acest proces, insa in sine, sablarea presupune proiectarea unor particule abrazive cu ajutorul aerului comprimat.
In functie de tipul materialului care trebuie finisat si curatat, se poate apela la sablare cu apa, sablare cu nisip, sablare cu alice metalice sau diverse alte material abrazive. Prin sablare, geamurile, metalul sau jantele masinii redevin stralucitoare si par din nou ca noi.
Cel mai frecvent, sablarea este utilizata pentru pregatirea unei suprafete pentru vopsire sau metalizare, pentru satinare (in cazul sablarii decorative a geamurilor si oglinzilor) sau pur si simplu pentru curatare de rugina sau alte reziduuri.

Sablare sticla

Sablarea este des folosita in cazul sticlei, de cele mai multe ori fiind vorba despre o sablare decorativa ce permite realizarea unor modele pe panouri de dus, usi interioare si diverse alte piese de mobilier. Pentru sablarea sticlei se foloseste procedeul de sablare cu nisip, dupa care suprafata este tratata cu anumite solutii chimice speciale, pentru a o feri de diverse pete.
In cadrul acestui proces, se foloseste nisipul ca material abraziv, o instalatie cu aer comprimat si una de suflare cu presiune a nisipului, iar geamul poate fi transformat in geam mat sau geam decorativ.De asemenea, pentru sablarea geamurilor se mai pot utiliza si autocolante PVC care imita foarte bine sticla sablata. Aceste autocolante de sablare pot fi aplicate foarte usor in interiorul sau exteriorul geamului si pot fi decupate in orice forma.
Sablare in domeniul auto-moto
Cel mai adesea, in domeniul auto-moto se vorbeste de sablare jante si sablare caroserie, dar procesul este recomandat pentru reconditionarea tuturor pieselor metalice ale masinii, precum cutia de viteze, capacele, etrieri, sau diverse elemente ale caroseriei.
Inainte de vopsirea jantelor auto sau a caroseriei masinii, sablarea acestora pentru o aderenta mai buna a grundului de dinainte de vopsire si pentru un aspect mai nou este mai mult decat indicata.
Referitor la tipul de sablare cu www.Advar.ro pentru care trebuie sa optati atunci cand aveti o masina de sablat, parerile sunt impartite. Pentru caroserie se recomanda sablare cu nisip sau sablare cu alice fine de metal, in timp ce pentru jante unii recomanda bicarconatul de sodiu sau carbonatul de calciu.

Recomandat este se se aleaga abrazivul corespunzator fiecarei piese in parte, pentru a stabili viteza si presiune de lucru cu materialul abraziv si a evita orice fel de deformari ale metalului. De asemenea, pentru a descuraja hotii de autoturisme puteti realiza si sablare oglinzi auto si chiar a tuturor geamurilor masinii, deoarece un autovehicul cu geamuri personalizate prezinta elemente de identificare ce ingreuneaza vanzarea sa de catre hoti. 

No comments:

Post a Comment